keskiviikkona, tammikuuta 28, 2009

Ostetaan ja myydään

Namaste!

Olen Intiaa kiertävä freelance-toimittaja ja tarjoan Lehteen reportaasia Oshon ashramista. Osho International Meditation Resort on maailmankuulu keskus, joka vetää puoleensa meditoijia eri puolilta maailmaa - lähinnä länsimaalaisia.

Keskus on varsinainen luksuskeidas keskellä köyhää, kaoottista ja likaista Intiaa. Osholandiassa tiet on kivetty valkoisella marmorilla, rakennukset on rakennettu kiiltävästä mustasta kivestä, ja viininpunaisiin kaapuihin pukeutuneet vierailijat odottelevat solisevien suihkulähteiden äärellä chakra- tai tantra-kurssinsa alkamista, tanssivat pop-hittien tahtiin Buddha-aukiolla tai pelaavat “zennistä”. Myös uima-altaaseen pulahdetaan viininpunaisissa uikkareissa.

Ihmiset tulevat keskukseen kuitenkin ennen kaikkea meditoimaan. Ei sitä perinteistä “istutaan risti-istunnassa ja ollaan hiljaa” -tyyliä, vaan Osho lanseerasi erilaisia dynaamisia meditaatioita, joissa huudetaan, puuskutetaan, täristään, tanssitaan, jokelletaan ja puhutaan siansaksaa. Oshon mukaan tällaiset aktiiviset, keholliset menetelmät sopivat erityisesti länsimaalaisille. Meitä on ihan turha istuttaa lootusasennossa, koska levoton länsimainen mieli ei noin vain hiljene.

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että tämä raivokas ja riemukas kehollinen meditaatio toimii! Olen nyt ollut ashramissa kolme päivää, ja elämys on ollut huikea. Harvoin olen onnistunut pulahtamaan täyteläiseen, onnelliseen tyyneyteen yhtä luontevasti kuin täällä, vaikka olen harrastanut jo pitkään joogaa ja tutustunut erilaisiin meditaatiotekniikoihin. Viivyn ashramissa kaikkiaan 2,5 viikkoa ja osallistun tänä aikana myös viikon kurssille, joten uskon, että saan tarjonnasta hyvän kokonaiskuvan.

Isäntä eli Osho kuoli 1990, mutta hänen henkensä ja opetuksensa elävät vahvasti. Täällä Punessa käy vuosittain kymmeniä tuhansia vierailijoita ja eri puolille maailmaa on pienempiä Osho-keskuksia. Suomen Osho-toiminta on keskittynyt Tao-tupaan Helsinkiin. Pune sijaitsee kolmen tunnin junamatkan päässä Mumbaista, Goan-radan varrella, joten ihan tavallinenkin turisti voi pistäytyä täällä lomansa yhteydessä.

Tämän Lehdelle tarjoamani jutun kirjoittaisin minä-muodossa, koska meditaatio jos mikä on hyvin henkilökohtainen elämys ja pystyn välittämään sen lukijoille parhaiten omien kokemusteni kautta.

Mitä olet mieltä? Jos kiinnostaa, pyytäisin sinua meilaamaan takaisin mahdollisimman pian, jotta saan byrokratian rullaamaan. Täällä on kuvaaminen kielletty, mutta juttelin press officerin kanssa: heillä on 30 000 kuvan kuvapankki, josta löytyy laadukkaita, painokelpoisia kuvia joka tarpeeseen. Intialaiseen tyyliin asioiden järjestely vaatii paperisotaa, anomuksen hyväksyttämistä pääkonttorissa jne. Kurssini aikana en pääse puhelimeen enkä nettiin (enkä saa puhuakaan!), joten toivon saavani asian vireille ennen sitä.

Olisi hienoa, jos voisit kuitata pikaisesti myös siinä tapauksessa, että et kiinnostu ideastani, niin voin tarjota sitä jollekin toiselle lehdelle. En ole aikaisemmin kirjoittanut Lehteen, mutta jotenkin tuntui, että tämä voisi olla juuri teille sopiva aihe.

Palataan pian asiaan!

Ystävällisin terveisin

Virpi

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei Virpi!
Tyttäreni on tällähetkellä reppureissaajana Intiassa, ja on löytänyt Oshon, jossa ollut nyt n. kuukauden.. Haluaisin niin kovasti tietää, että tyttärelläni on oikeasti kaikki hyvin. Hän on muuttunut kovasti. Onko Oshossa vaara ajautua täysin väärille urille? Pelkään huumeita, olen läheltä nähnyt, mitä saavat aikaiseksi. Eihän siellä ole mitään sellaista, joka muuttaisi tyttäreni täysin? Olisin todella kiitollinen, jos saisin rehellisen vastauksen suomalaiselta tästä paikasta. Olisitko kiltti, ja kertoisit minulle lisää ihan suomeksi tästä kyseisestä paikasta, ja mitä se pitää sisällään..? T: Mietityttää..

Premdipa Virpi kirjoitti...

Hei!

Osho-keskus on taysin huumevapaa vyohyke (myos alkoholi lasketaan huumeeksi) joten sita ei tarvitse pelata. Mitaan kahvia vahvempaa ei ole tarjolla.

Oman kokemukseni mukaan mitaan vaaraa ei ole, pain vastoin ihmiset voivat Osholandiassa harvinaisen hyvin. Paivittaiset meditaatiot auttavat paastamaan irti kiireesta ja levoton mieli rauhoittuu. Moni kokee ensimmaista kertaa elamassaan, milta tuntuu olla taysin levollinen ja sinut itsensa ja ymparoivan maailman kanssa. Joten ei ihme, etta moni jaa keskukseen pidemmaksi aikaa. Itsekin olisin jaanyt, jollen olisi sitoutunut olemaan jossain muualla.

Kylla, Oshon meditaatiokeskuksen kaltaiset paikat muuttavat ihmisia. Kun mieli rauhoittuu ja ihminen on paremmin kosketuksissa sisimpaansa, han saattaa nahda selkeammin, mita oikeasti haluaa elamalta. Aina se muutos ei ole helppo tai edes miellyttava. Voi olla, etta joutuu kohtaamaan monia ikavia asioita, tukahdutettuja tunteita, kaymaan taltan ja vasaran kanssa tabujen ja perhesalaisuuksien kimppuun. Voi olla, etta muutos tuo mukanaan itkua, masennusta tai ahdistusta. Mutta kun tietaa, etta tama on tie mita minun pitaa nyt seurata, tuli mita tuli, sen vain kestaa. Ei ole muuta vaihtoehtoa.

Ulkopuolisille voi olla vaikeaa hyvaksya, etta toinen muuttuu. Varsinkin aidille se on vaikeaa, ja varsinkin, kun tytar on yksin toisella puolella maailmaa. Ymmarran hyvin, etta olet peloissasi ja huolissasi. Se on vahan niinkuin aitien tehtava. Mutta sellainenkin riski on olemassa, etta jos sinusta huokuu kovasti pelkoa ja huolta aina kun olet yhteydessa tyttareesi, han ei halua olla sinuun niin usein yhteydessa. Olisiko sinun mahdollista kohdata tyttaresi ilman pelkoa, odotuksia ja vaatimuksia?

Kylla, Osho voi muuttaa ihmisen. Samoin kuin monet muutkin paikat Intiassa, samoin kuin matkustelu yleensa tuppaa muuttamaan ihmista. Mutta mielestani vain parempaan suuntaan. En ole tavannut yhtaan "muuttunutta" ihmista, joka ei olisi ollut siita helpottunut ja kiitollinen.

Toivottavasti tasta oli sinulle jotain apua. Jos sinulla on viela kysyttavaa, voit lahettaa minulle myos sahkopostia osoitteeseen virpi@tallapuolen.com.

Terveisin Virpi

Anonyymi kirjoitti...

KIITOS todella paljon sinulle vastauksestasi!! Koetin laittaa sinulle myös postia, muttei se lähtenyt, olikohan osoite oikein?

T:Ei enää niin mietitytä... ;)

Premdipa Virpi kirjoitti...

Hei,

Kiitos viestista! Aivan, antamani osoite oli vaara, mistakohan senkin keksin...

Oikea osoite on tallapuolen@gmail.com.

Voi hyvin!

Virpi