tiistaina, tammikuuta 06, 2009

Rusketusraitoja

Terveiset rantsusta! Tulin eilen Varkala Beachille, Keralan toiselle kuuluisalle hiekkarannalle. (Toinen on Kovalam Beach.) Lähtöpäätös Sivananda-ashramista syntyi äkkiä, joten mitä sitä enää jahkailemaan. Tuntuu hyvältä tietää, mitä pitää tehdä. Näitä tietämisen hetkiä aion odottaa vastakin, enkä ylisuunnittele ja ylihuolehdi. Parhaani mukaan.

Oli tarkoitus käyttää nämä kaksi päivää kirjoitushommiin, meilailuun, skypettämiseen sekä yksityisyydestä nauttimiseen, ennen kuin lähden seuraavaan ashramiin. Jouduin taas huomaamaan, että aika on tässä maassa hyvin suhteellinen käsite. Arjesta suoriutuminen vie hurjasti aikaa ja energiaa, ja jos ohjelmassa on jotain spesiaalia, kuten apteekin etsiminen, juna-aikataulujen selvittäminen tai rinkan kantaminen parisataa metriä keskipäivän auringossa, päivä onkin pulkassa. Ja seuraava päivä kannattaa pyhittää rasituksesta toipumiseen ja palautumiseen.

Matka Sivananda-ashramista Varkalaan (85 km) vei kolme tuntia. Ensin tunti riksan höykytyksessä Trivandrumin juna-asemalle (5,40 e). Unohdin taas, että pitkiin riksamatkoihin varustaudutaan samalla tavoin kuin kameliratsastukseen: pukemalla tukevat sporttiliivit päälle. Sitten hikinen tunnin odotus asemalla ja tunti junalla Varkalaan (0,50 e). Ihmettelinkin, miksi junassa oli viime vuonna vain miehiä - nyt osasin kavuta naisten vaunuun. Istuimme limittäin ja lomittain kuin sillit purkissa, kahdeksan naista viidelle tarkoitetulla penkillä. Lopulta pari kilometriä riksalla (0,90 e) Jibin Beach Resortiin (5,40 e / yö).

Loppupäivä menikin sykettä tasoitellen. Pieni kävely biitsillä, surffailua ja meilailua oman huoneen rauhassa. Skypettäminen ei näköjään onnistu läppäriltä. Ilmeisesti kännykän kautta kulkeva nettiyhteys on liian “ohut”. Harmi. Askeettisen joogielämän päättymisen kunniaksi nautin illalliseksi tonnikalapizzan ja hedelmälassin (3 e) ja kymmenen tunnin yöunet.

Aamun joogatunti oli ihana! Progressive Yoga & Ayurvedic Centerin tarjoama hathajooga (3,10 e) on mukava sekoitus sivanandasta, astangasta ja kundaliinijoogasta tuttuja asanoita ja hengitysharjoituksia. On helppo vaipua kehoonsa, kun meri kohisee ja pauhaa sadan metrin päässä. Joogasta kävelen aamupalalle kahvilaan, josta on suora näkymä merelle. Tilaan Aloo Parathan, kaksi vehnäjauhoista ja perunasta leivottua lättystä, jotka on maustettu sipulilla, korianterilla ja masalalla. Valelen slicelle varovaisesti tymäkkää pikkelsiä, käärin rullalle ja dippaan jogurttiin. Kyytipojaksi minttuteetä. Taivaallista! (1,10 e)

Iltapäivä katoaa jonnekin huoneessa haahuillen ja kirjoitushommia aloitellen. Viideltä otan tietoisen riskin: valelen itseni aurinkovoiteella, puen bikinit ja kävelen rantsuun. Makoilen leppeässä iltatuulessa, ihailen korkeita aaltoja ja niiden pauketta. Aurinko laskee kello 18.10.

Illalliseni on Dahl Fried eli linssejä tomaatti-sipulikastikkeessa. Lisäkkeeksi riisiä, raitaa ja litra vettä (1,80 e). Katson ravintolan avoimelta parvelta taas merelle. Iltahämyn syventyessä pimeydeksi horisontti täyttyy lukemattomista tuikkivista pisteistä. Kalastajaveneet siellä vilkuttelevat. Ne palaavat rantaan vasta aamulla, kun virkuimmat lomailijat kävelevät joogatunneilleen.

Kämpillä tarkastan ihoni. Ihottuma ei ihan tykkää auringosta, muttei järjestänyt kohtaustakaan. Kutittaa hieman. Mutta rinnuksilla on hento rusketusraja! Jee!

Huomenna aamulla on aikainen lähtö juna-asemalle. Sain hädin tuskin levitettyä rinkkani sisällön ympäri huonetta, kun pitää taas alkaa tunkea tätä tavaran paljoutta liian pieneen tilaan. Ehkä minun pitää tosiaan alkaa mitata aikaa viikoissa päivien sijaan. Kahden päivän takia ei todellakaan kannata vaivautua.

Valot sammuvat ja tuuletin hiljenee. Ötökät napsahtelevat läppärin kirkkaaseen näyttöön. Unohdin näköjään, että jatkuvien satunnaisten sähkökatkosten lisäksi Varkalassa pannaan sähköt poikki joka ilta klo 21. Säästämme energiaa. Ei voi muistaa kaikkea, kun on koko ajan niin kiire!

Alan pakata taskulampun valossa.


PS. Voin suositella lämpimästi Jibin Beach Resortia. Budget-tason hotelliksi huone on tilava ja perussiisti, ja nuori isäntä Stanley on fiksu, mukava ja erittäin avulias. On helpottavaa asioida sellaisen miehen kanssa, joka kohtaa länsimaisen naisen suoraan ja asiallisesti, ilman sitä epämiellyttävää jännitettä, joka intialaisista miehistä usein huokuu. Lisätiedot: crystalshades@yahoo.com.

Ei kommentteja: